Photobucket

Sunday, March 15, 2009

My Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex) Screenshot

arituh aku nak sgt pakai linux, jadi cik peyan dah suggest aku gune linux mint utk pengenalan. setelah stadi sedikit sebanyak, aku dah paham skit2 bab linux nih. jadi aku amik keputusan drastik, aku tukar distro aku kali nih, lepas ubuntu punya cd 8.10 dah sampai, aku terus instal ubuntu, gantikan linux mint. base die sama ja, cuma linux mint aku rase lagi lengkap, ubuntu nih kene install byk benda jugakla kalo nak dibandingkan dgn linux mint. tapi itu le tujuan nye, aku nak blajar bab2 terminal command tuh. makin lama makin syok pulak. cuma ade sedikit pening bab nak folder sharing dlm network. yg lain aku rase dah ok dah. takde masalah. yg penting kene banyak bace guideline dia, rajin2 masuk ubuntu forum, dan yg paling penting, kene rajin test! dah 3 kali ubuntu aku nih jahanam, kalo takde error, bile nak pandai ye tak? :) aku order ubuntu server sekali, tapi tak try lagik. nanti2 la aku cube plak okeh?

sini ade beberapa link sebagai mengenalan :

UBUNTU HOMEPAGE (official)
UBUNTU MALAYSIA
MELAYUBUNTU BLOG
KEBAYANIT
JOMLINUX

P/S : kebayanit ade menjual cd, powered sticker dan baju ubuntu.

nak cari mock up desktop/software yg update :

6 comments:

Starman of Aosta Valley said...

u butuh ah syg

fara[the]bugbuster said...

ini cun! aku jeles! sila ajar cepattttt!!!!

Muhammad Abdul Muhaimin said...

waaa..kalau aku nk tukar kena format balik laptop aku eh?mcm stim je tgk ni!:)

Elly Rocker said...

takyah format, kalo nak boot linux laju, ko leh buat partition satu khas untuk linux. buat la dalam 10gb ka, 20 gb ka. ko leh buat dual boot xp ngan linux. tapi kalo nak install linux dalam boot xp, bleh jugak. tapi berat skit. aku cadangkan buat satu partition utk linux. itu yg terbaik. utk infomasi, sila GOOGLE!

Penyokong Kuat Pyan said...

Bro.. study sampai ble build own version punya la... custom! br cool

Natasha said...

terminal command... hehhe... mengingatkan aku kat class OS... blaja linux utk server... lecturer gile garang... hahaha...